EVIX conclou amb èxit el testeig del seu airbag per a ciclistes

EVIX conclou amb èxit el testeig del seu airbag per a ciclistes

AR+I ha facilitat, a través de l’Andorra Living Lab, que l’startup de base tecnològica pugui desenvolupar al país, en un entorn real, la seva prova pilot amb la col·laboració d’Andona Club
 

L’startup EVIX continua desenvolupant el seu producte, un sistema d’airbag cervical integrat al casc dels ciclistes, que fa un any li va fer endur-se el primer premi a l’Andorra Sports Startup Challenge. Andorra Recerca i Innovació facilitava a la guanyadora del repte, impulsat conjuntament amb Andorra Business i GSIC powered by Microsoft, poder desenvolupar una prova pilot en un entorn real en el marc de l’Andorra Living Lab aprofitant la possibilitat d’obtenir dades útils i extreure conclusions de millora de forma àgil.

La carretera del coll de Pal ha estat l’escenari triat per a la prova pilot. Gràcies a la col·laboració d’Andona, el club ciclista  que treballa per donar visibilitat i fomentar la inclusió de la dona en aquest esport, EVIX ha pogut recollir dades per anar afinant el seu algoritme tecnològic. Les ciclistes d’Andona Racing s’han col·locat el dispositiu al casc i han realitzat un entrenament. L’objectiu era monitoritzar diferents paràmetres, generar una base de dades, testejar la tecnologia i seguir desenvolupant l’algoritme que permet detectar possibles caigudes o inestabilitats durant l’entrenament.

Des d’EVIX asseguren que han pogut comprovar “en una circulació normal que l’algoritme funciona correctament i no detecta erròniament accidents”. També han pogut recollir dades “dels sensors en circulació normal pel re-entrenament de l’algoritme”. Com a conclusió del pilot, afegeixen, “podem afirmar que ha estat un èxit i no hi ha hagut cap fals positiu en les més de 10 hores de dades que hem registrat”.

En les properes setmanes, EVIX filtrarà els més de 5 gigabytes de dades obtingudes per introduir-les en el procés d’entrenament de l’algoritme que, gràcies a la intel·ligència artificial i al Machine Learning, es val d’aquestes dades per aprendre a identificar millor quan hi ha un accident i quan no. L’startup considera “estratègica” la col·laboració amb Andorra Recerca Innovació, en concret amb l'entorn de l'Andorra Living Lab, i podria continuar desenvolupant pilots, conjuntament amb Andona per tal de perfeccionar el seu dispositiu i arribar el més aviat possible a esdevenir un producte consolidat.

Des d’Andorra Recerca i Innovació, la tècnica d'innovació, Aurora Crespo, ha explicat que “la voluntat que tenim des de l’Andorra Living Lab és generar un impacte positiu a la societat, a través de la connexió entre la tecnologia i l’emprenedoria innovadora del país mitjançant la col·laboració de diferents actors i participants de proves pilot en entorns reals. En l’àmbit esportiu, concretament en el ciclisme, la seguretat a la carretera es un repte constant, per aquest motiu el tàndem de la col·laboració entre EVIX, Andona i l’Andorra Living Lab d’AR+I ha estat tot un èxit”.

Des d’Andona Club, Xary Rodríguez, considera un “orgull” poder contribuir en el desenvolupament d'un producte que pugui ajudar a reduir els riscos en el ciclisme. “Estem compromesos a promoure una cultura de respecte i consciència en els ciclistes, però també en els altres conductors i usuaris de la via. Creiem que amb una combinació d'educació, conscienciació i eines tecnològiques, podem fer de la carretera un lloc més segur per a tots. Per això, col·laborar en el desenvolupament d'un producte que millori la seguretat del ciclista és una prioritat per al nostre club”, ha dit.

EVIX està en converses per signar un acord amb una marca/fabricant de cascs internacional per industrialitzar i treure al mercat la seva tecnologia en les diferents disciplines de ciclisme, on també valoren la col·laboració amb Andorra per ser un emplaçament ideal per practicar aquests esports, així com també explorar altres mercats com el de la motocicleta, la neu o la hípica.


Andorra Living Lab

Andorra Living Lab és un espai de coordinació, investigació, disseny i validació de projectes d'innovació que implica tots els actors d'un mateix ecosistema, possibilitant el desenvolupament de nous productes i serveis, així com afavorint l'adopció de noves tecnologies i una reflexió profunda al respecte


Evix

Evix és una startup amb seu a Catalunya que treballa per ser l'agent de canvi cap a un nou model de mobilitat sostenible, saludable i segura mitjançant la conscienciació de ciutadans, entitats, autoritats i la innovació tecnològica


Andona Club

Andona és un club ciclista andorrà format per dones i compromès a promoure una cultura de respecte i consciència en els ciclistes, però també en els altres conductors i usuaris de la via. Un dels seus objectius és sumar cultura i aprenentatge ciclista i donar visibilitat a la dona en un context en el qual l'home té una funció important