Arrenquem l’Observatori, amb un bloc temàtic de percepció de la justícia andorrana

Arrenquem l’Observatori, amb un bloc temàtic de percepció de la justícia andorrana

Aquest primer baròmetre també dedica un apartat a preguntes sobre recerca i innovació

 

El departament de Sociologia d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) inicia aquest dimecres el treball de camp -les enquestes- per configurar el primer Observatori de 2025, el baròmetre que interpel·la els ciutadans sobre la seva percepció del país. Així, com ve sent habitual des del 2002, es demanarà a unes 700 persones escollides a l’atzar i per via telefònica sobre quins són, per ordre d’importància, els tres aspectes que caldria millorar del país a l’actualitat.

El baròmetre servirà per mesurar l’evolució d’indicadors que fan referència a l'economia i la situació personal. Per exemple, l’enquesta inclou preguntes com ‘Diria que la situació econòmica d'Andorra és millor, igual o pitjor que la de fa un any?’ o ‘Des del començament de l'any passat, la seva situació econòmica ha millorat, està igual o ha empitjorat?’.

Aquest primer Observatori d’enguany repeteix les qüestions associades al test de Goldberg sobre salut mental. Es preguntarà, per exemple, si ‘durant els darrers 15 dies ha tingut dificultats per concentrar-se? Ha baixat de pes? (a causa de la pèrdua de gana) S'ha estat despertant massa aviat? S'ha sentit més lent? Creu vostè que ha tingut tendència a trobar-se pitjor durant els matins?’ o bé si ‘ha estat tractat alguna vegada o està en tractament actualment per algun psicòleg o psiquiatre?.

Una de les novetats d’aquest Observatori és l’apartat dedicat a la Justícia d’Andorra. Es qüestionarà, per exemple, si ‘en general, fins a quin punt està molt, bastant, poc o gens d'acord amb les següents frases amb relació a l'Administració de Justícia Andorrana: en general, els batlles/magistrats andorrans estan ben preparats i són competents. L'Administració de Justícia andorrana és tan lenta que sempre que es pugui val més evitar acudir-hi. Malgrat les pressions que puguin rebre, els batlles/magistrats a Andorra actuen, en general, atenent únicament allò que disposa la llei per a cada cas’.

Finalment, també s’inclou com a novetat un bloc de preguntes sobre la innovació i la recerca. Per exemple, es demanarà per quina de les següents descripcions encaixa millor amb la seva percepció sobre la paraula innovació: noves idees, noves formes de fer les coses, creativitat; ciència i tecnologia (noves tecnologies, investigació i ciència); millores per solucionar els problemes socials, costums i valors socials diferents; canvi en el treball i l’economia (en els productes, en els processos de treball).

La mostra per a la realització de les enquestes s’escull de manera aleatòria i és previst que el treball de camp duri entre dues i tres setmanes.

 


Més informació sobre el projecte: Observatori, el baròmetre


Preguntes freqüents relacionades amb el procés d’elaboració d’una enquesta