AR+I aprova el Pla d’Igualtat 2024 – 2028
El patronat de la fundació privada d'àmbit públic Andorra Recerca Innovació ha aprovat recentment el pla d’igualtat entre dones i homes de l'entitat, un document treballat entre la comissió d’igualtat, el comitè d'empresa i la gerència de la fundació.
L’objectiu del pla d’igualtat d’AR+I és la plena igualtat de tracte i oportunitats entre els homes i dones que configuren la plantilla. Això suposa que, a igualtat d'aptituds, coneixements i qualificació, homes i dones han d'exercir les seves tasques sense que el seu sexe, edat, raça i/o religió, representin un obstacle i en les mateixes condicions quant a retribucions, formació i promoció dins la fundació.
La composició total de la plantilla és de 41 persones, de les quals 19 són homes i 22, dones, xifres de les quals es desprèn que la fundació compta amb distribució equilibrada al voltant del 50%. Pel que fa a la composició de la plantilla per franja d’edat, les dades mostren una distribució no paritària (60% o més) en les dues franges de menys edat: de 20 a 30 anys, amb un total de 5 persones (mostra petita) és una franja masculinitzada, amb un 75% de representació. I dels 31 als 40 anys, amb un total de 10 persones, és una franja feminitzada, amb un 70% de representació.
A les posicions de responsabilitat intermèdies la representació masculina és lleugerament més elevada, aquest fet és un dels factors generen bretxa salarial. Per altra banda, el personal tècnic i administratiu està representat per sobre del 50% pel gènere femení.
La distribució de les persones treballadores per àrees o departaments mostra tres àrees on la representació no és paritària. L’eix Muntanya, per exemple, està feminitzat, amb una representació del 70%. Per contra, l’àrea d’Innovació està masculinitzada, amb una representació del 67%, amb un total de 3 persones (mostra petita).
La diferència entre la mitjana mensual de les retribucions globals percebudes pel gènere femení respecte a la mitjana percebuda pel gènere masculí és de 533€ mensuals a favor dels homes. Així, el percentatge de la bretxa salarial és del 15,5%, gairebé cinc punts percentuals per sota de la mitjana de país, del 20%, calculada pel departament d’Estadística del Govern d’Andorra.
Si es té en compte tota la massa salarial de la fundació, hi ha més homes amb salaris elevats que dones, degut a les funcions i càrrec de responsabilitat que ocupen. Si s’observa la bretxa salarial per grup professional, les dades no mostren gairebé bretxa salarial.
L’anàlisi de les dades per grup professional mostra una bretxa poc significativa en general, de major a menor són les següents: del 3,7% per al grup d’Enquestador/a, a favor del gènere masculí. Del -1,5% per al grup Tècnics, a favor del gènere femení. I de l’1,1% per al grup Coordinador/a, a favor del gènere masculí.
Resum executiu del pla d'igualtat de gènere d'Andorra Recerca i Innovació (2024 - 2028)