El sector de l'esquí és una de les activitats econòmiques primordials per a moltes comunitats de muntanya. L’anàlisi de la vulnerabilitat de les estacions d’esquí i l’estudi sobre com els esquiadors respondran a unes dinàmiques futures de major escassetat del recurs neu i una major variabilitat serà clau per planificar l’adaptació futura del sector.
Canadà és un dels mercats més importants del món en el sector de l'esquí. L’Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (ara integrat en l'Andorra Recerca + Innovació) és soci del projecte An integral model for the analysis of the vulnerability of the ski industry to climate change finançat pel Canada Research Chairs programme and Social Sciences and Humanities Research Council del Canadà (SSHRC). El projecte, desenvolupat per un consorci amb la Universitat de Waterloo i la Universitat d’Innsbruck, aborda la temàtica de la vulnerabilitat i l’adaptació al canvi climàtic a les estacions d’esquí de l’est del Canadà, modelitzant tant els impactes físics sobre la disponibilitat de la neu i la capacitat de producció de neu, com la possible resposta adaptativa dels esquiadors i el seu impacte en el mercat regional [1]-[3].
Paral·lelament, estudiem les dinàmiques del turisme d’hivern d’Àustria i desenvolupem, juntament amb la Universitat d’Innsbruck, un model que les permeti reproduir en funció dels perfils dels visitants, els orígens, les destinacions i les condicions climàtiques de la temporada. El model permet explorar l’impacte de la variabilitat climàtica sobre les dinàmiques turístiques i l’impacte local i regional, així com projectar possibles escenaris futurs en funció de l’evolució de diversos factors climàtics, demogràfics, d’innovació de la indústria o socioeconòmics.
[1] M. Rutty, D. Scott, P. Johnson, E. Jover, M. Pons, and R. Steiger, “Behavioural adaptation of skiers to climatic variability and change in Ontario, Canada,” Journal of Outdoor Recreation and Tourism, vol. 11, pp. 13–21, 2015.
[2] M. Rutty, D. Scott, P. Johnson, M. Pons, R. Steiger, and M. Vilella, “Using ski industry response to climatic variability to assess climate change risk: An analogue study in Eastern Canada,” Tourism Management, vol. 58, 2017.
[3] D. Scott, R. Steiger, M. Rutty, M. Pons, and P. Johnson, “Climate change and ski tourism sustainability: An integrated model of the adaptive dynamics between ski area operations and skier demand,” Sustainability (Switzerland), vol. 12, no. 24, pp. 1–16, 2020.