Projectes

Ornitho

Ornitho és una aplicació web que serveix per recollir dades d’observacions de fauna a través de la participació ciutadana. Tot i que inicialment era un projecte orientat exclusivament a l’entrada de dades d’ornitologia, ja fa anys que va ampliar les seves capacitats i permet entrar dades dels següents grups taxonòmics: aus, ratpenats, mamífers terrestres, mamífers marins, rèptils, amfibis, odonats, papallones diürnes, ortòpters, orquídies, cigales, peixos, crancs de riu, gasteròpodes, bivalves, coleòpters i papallones nocturnes.

Salamandra observada a Andorra.

Ornitho.ad és un portal web instaurat en diversos països europeus, que comparteixen una mateixa tecnologia. A Andorra es va obrir el 2015. Té la seva pròpia aplicació per mòbil, anomenada NaturaList.

Països europeus que disposen de portal Ornitho.

Els principals objectius d’Ornitho Andorra són els següents:

  • Fomentar l’observació de la fauna i promoure’n el coneixement. 
  • Aglutinar el màxim d’observacions naturalístiques i de la millor fiabilitat possible. 
  • Poder fer seguiment d’espècies a nivell espacial i temporal a partir de les observacions introduïdes.  
  • Mantenir el contacte amb tota la comunitat dels portals Ornitho que existeixen en els diferents països europeus. Això permet, per una banda millorar i ampliar el nivell tècnic de l’aplicació, i per altra, permet fer el seguiment dels programes que elaboren altres països per prendre’ls com exemple si són d’interès. 

Paral·lelament, el portal Ornitho, també forma part del projecte EuroBirdPortal que a partir de dades d’ocells provinents d’Ornitho i altres portals similars d’arreu d’Europa, aconsegueix plasmar patrons de distribució espacial i temporal del territori europeu.

L’aportació de dades de l’Ornitho ha permès ubicar algunes espècies de diferents grups taxonòmics en molts indrets de la geografia andorrana i ampliar-ne així els respectius mapes de distribució. La taula resumeix el nombre d’espècies per grup taxonòmic que s’han enregistrat al portal Ornitho.

Taula resum del nombre d'espècies per grup taxonòmic i any enregistrat al portal Ornitho.ad

 


[1] C. Pladevall, R. Caritg “ORNITHO.AD, l’aplicació digital pels amants de la natura” Revista Rastres, 2018.


Projectes

Notícies