Projectes

Estudi de mosquits i altres insectes vectors a Andorra

Aquest estudi és el tercer a efectuar al país en col·laboració amb el Servei de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat. La motivació per dur-lo a terme és l’interès i preocupació pel possible increment del risc de malalties zoonòtiques cada vegada més presents i amb implicacions preocupants. En aquest sentit, l'AR+I se suma al grup interministerial "Una Sola Salut" amb el Departament d’Agricultura i Ramaderia, el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i el Ministeri de Salut del Govern d’Andorra per mirar de donar resposta a aquesta preocupació creixent. 

D'altra banda, es busca donar una continuïtat als estudis anteriors (2006 i 2016) per valorar l'adaptació i canvi d'aquests insectes als canvis del territori i a la incidència del canvi climàtic entre els estudis precedents.


Els culícids que es poden trobar a Andorra conformen una unitat juntament amb l'entomofauna pròpia de les parts catalana i francesa d’aquesta zona dels Pirineus. Així i tot, sempre hi pot haver sorpreses i troballes d’espècies de les quals no es tenia constància amb anterioritat. 

Hi ha una gran diversitat de zones on poden aparèixer els mosquits, encara que, donada la situació orogràfica del país, la majoria dels hàbitats on es desenvolupen les diverses espècies andorranes els trobem situats en l’alta i mitjana muntanya, lligats especialment a ecosistemes entollats a partir de la fosa de la neu i zones humides. Trobem també, per altra banda, espècies molt cosmopolites i d’altres, pròpies d’hàbitats molt determinats com ara els forats d’arbres. Les espècies més cosmopolites es localitzen en punts d'aigua permanent de petites dimensions i creats de forma antròpica com fonts, abeuradors, piscines en desús, bidons i recipients diversos, focus de cria tots ells amb un diferent grau de contaminació per matèria orgànica.

L’estat de la qüestió a Andorra, gràcies a les dades obtingudes en campanyes anteriors com les del 2002, 2004 i 2016 s’han arribat a trobar com a larves o adults únicament de sis espècies i un gènere:

  • Anopheles sp. 
  • Culex pipiens
  • Culex hortensis
  • Culex torrentium
  • Culiseta longiareolata
  • Ochlerotatus punctor
  • Ochlerotatus pullatus

Finalment, les característiques turístiques d'Andorra i l'elevat transport de mercaderies al país, fan que sigui molt probable l'aparició (i cal estudiar-ne la naturalització) del mosquit tigre Aedes albopictus, que pot viatjar en tot tipus de vehicles sense problemes. 

 Per aquest motiu, s'instal·laran trampes a diversos punts de fons de vall i de zones ramaderes durant l'estiu de 2025. Agraïm a la ciutadania que respecti aquestes instal·lacions i permeti el desenvolupament de l'estudi. 

 

 


Projectes

Notícies