Projectes

COLEOPTER
CC BY 4.0 Andorra Recerca + Innovació

El projecte COLEOPTER (COncertation LocalE pour l’Optimisation des Politiques Territoriales pour l’Energie Rurale) desenvolupa un enfocament integrat de l’eficiència energètica dels edificis públics, que enllaça reptes tècnics, socials i econòmics. COLEOPTER aborda dos reptes d’eficiència energètica als edificis: les dificultats per als municipis rurals per actuar i dur a terme treballs malgrat l’impacte local positiu (és a dir, l’estalvi d’energia i l’ocupació local) i la manca de consciència sobre els reptes de la construcció, que comporta un ús irracional d’energia i aigua i baixos índexs de renovació.

L’enfocament COLEOPTER té tres components:

  1. Diàleg territorial amb els agents locals per co-construir plans de treball d’edificis públics.
  2. Utilització de BIM (Building Information Modelling) com a eina col·laborativa per donar suport al diàleg.
  3. Consideració dels problemes d'eficiència hídrica i energètica de forma integrada.

 

L’enfocament s'ha posat a prova en quatre edificis públics, tres a reformar (a Póvoa do Lanhoso, Portugal; Cartagena, Espanya; i Creuse, França) i un edifici nou (a Creuse, França). L'últim any del projecte, la metodologia s'ha replicat a Escaldes-Engordany (Andorra) per validar la seva transferibilitat.

Les principals aportacions del projecte —concretament l’enfocament COLEOPTER i el treball realitzat en els territoris pilot— beneficien els municipis, els ciutadans i les petites i mitjanes empreses (PIMES), la qual cosa permet una millor planificació de les polítiques d’eficiència energètica i una major taxa de renovació pública i privada.

Periòdicament s'han publicat els resultats a mesura que s'han tancat les diferents activitats. D'igual manera, els models BIM de cada cas d'estudi s'han publicat a la plataforma col·laborativa. El cas d'estudi andorrà s'ha centrat al pavelló del Prat Gran d'Escaldes-Engordany. L'esdeveniment final del projecte, amb l'assistència de bona part dels socis i associats, s'ha realitzat a Escaldes-Engordany.

Model BIM del pavelló del Prat Gran d'Escaldes-Engordany

Andorra Recerca + Innovació ha participat en aquest projecte com associat i en estreta col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, sòcia del projecte.

A continuació es recopilen les principals aportacions del projecte, prioritzant els recursos generats en territori andorrà:

 


 

El projecte COLEOPTER (SOE3/P3/F0951) està finançat pel Programa Interreg Sudoe que dona suport al desenvolupament regional al sud d’Europa, finançant projectes transnacionals a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. El Programa promou la cooperació transnacional per resoldre problemes comuns del sud d'Europa, com l'escassa inversió en investigació i desenvolupament, l'escassa competitivitat de les PIMEs i l'exposició al canvi climàtic i els riscos mediambientals.


Projectes

Notícies