Un gener 'normal' a l'estació de Central de FEDA

Un gener normal a l'estació de Central de FEDA

Aquest gener ha estat 'normal' a l'estació de Central de FEDA. La temperatura màxima mitjana ha estat de 7.3ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de -1.6ºC. Per tant, la temperatura mitjana ha estat 2.85ºC, és a dir, 0.46ºC per sobre la mitjana climàtica pel periode de referència 1981-2010.

Temperatura mitjana al gener del 1950 fins al 2023 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

L'any va començar amb temperatures altes a bona part del territori. A partir del dia 15 es va donar un canvi de temps que va permetre que les temperatures baixessin, sobretot el dia 21. En aquest sentit, a l'alta muntanya, les temperatures mínimes van arribar al percentil 2 a l'estació de Sorteny els dies 20, 21, 22 i 23 i els dies 28 i 29. Pel que fa a les temperatures màximes també s'han mantingut força baixes durant aquests dies, sent negatives excepte els darrers dies del mes. 

Temperatura màxima i mínima diaria de gener, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 i percentil 2 de temperatures mínimes a l’estació de Sorteny.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Pel que fa a la precipitació ha estat un mes sec, on s'han acumulat 35.5mm.

Valors de precipitació diària durant el gener a l’estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

A l'alta muntanya però les precipitacions més destacades van arribar amb l'entrada d'aire fred i per tant, en forma de neu. Durant aquell període entre el 15 i el 22 l'estació de Sorteny va registrar fins a 120cm de neu nova. L'efecte del vent però va ser molt notable i el mantell es va tornar a situar en valors inferiors al percentil 50 i fins i tot inferiors al percentil 10 al tancament del mes. 

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2022-2023. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Comencem el 2023 amb temperatures típiques d'hivern però amb poques precipitacions. 

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.