Tret de sortida del projecte IMAGYN.

Tret de sortida del projecte IMAGYN.

Els dies 28, 29 i 30 de juny membres de l’eix muntanya d'Andorra Recerca + Innovació van participar a una sortida de camp pel Pirineu català (Alta Ribagorça i Aran) com a tret de sortida del projecte IMAGYN. La sortida va estar liderada pels Drs Pep Gisbert, de la Universidad de Zaragoza; Joaquín García – Sansegundo, de la Universidad de Oviedo; i Pilar Clariana, de l’IGME – CSIC; i hi van participar membres de l’IGME – CSIC, l’Institut de Recerca Geomodels de la UB, i GEO3BCN – CSIC.

Aquest projecte té com a objectiu caracteritzar, a partir de mètodes geofísics, la litosfera continental i la seva evolució termodinàmica a la zona axial del Pirineu durant la seva integració al supercontinent Pangea (Permià–Carbonífer). Els resultats obtinguts contribuiran a millorar el coneixement que es té de l’orogènia herciniana als Pirineus i ajudaran a entendre millor l’origen del magmatisme permo-carbonífer.

El primer dia es va visitar la conca volcanosedimentària d’edat Permià – Carbonífer de Malpàs – Estac, a l’Alta Ribagorça. En aquesta conca s’hi troben roques volcàniques que podrien tenir un origen comú amb els granits d’Andorra – Montlluís presents a Andorra. El segon i tercer dia es va fer una transversal pel dom de la Garona i el sinclinori de la Vall d’Aran per conèixer-ne l’estructura i interpretar-ne la història geològica, així com entendre la importància de la falla que els separa (falla de Bossòst) i les implicacions que això pot tenir a nivell de Pirineu.Durant aquest estiu i el vinent, es continuarà amb les campanyes de geofísica a través del Pirineu per poder tenir una idea de l’estructura en profunditat de les nostres muntanyes.

Podeu trobar més informació del projecte aquí.

D’altra banda, i en relació amb el projecte precedent a l’IMAGYN (GeoPiri3D), recentment ha sortit publicat un article sobre caracterització petrofísica de granits a la revista Geosciences, que podeu trobar al següent enllaç.