Setembre càlid amb un final de mes blanc

Setembre càlid amb un final de mes blanc

Aquest mes de setembre ha estat càlid i sec a l’estació de Central de FEDA

Les temperatures d'aquest mes de setembre han estat càlides tot i el final de mes emblanquinat. La temperatura mitjana ha estat de 16.5ºC (quan la mitjana és 14.9ºC) això representa una anomalia positiva de 1.23ºC respecte la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. La temperatura màxima mitjana ha estat de 22.1ºC i la mínima de 10.2ºC.

Temperatura mitjana al setembre des del 1950 fins al 2022 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Les temperatures diàries s’han situat per sobre la mitjana a principis de mes. El període més càlid s’ha donat del 5 al 12 d’agost, amb temperatures de fins a 29ºC a l’estació de Central de FEDA. A partir del 13 va haver-hi una normalització de les temperatures. El dia 23 les temperatures es van normalitzar amb màximes que no arribaven a 25ºC i mínimes inferiors a 12ºC i un final de mes per sota la mitjana climàtica. 

Temperatura màxima i mínima del mes de setembre, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Pel que fa a les precipitacions ha estat un mes de setembre sec a l’estació de Central, on s’han acumulat fins a 64.9mm de precipitació repartides durant tot el mes. Els episodis més destacats on s’ha acumulat més precipitació han estat el dia 2 amb 11,2mm i els dies 13 i 14 amb 28mm. El final de mes va venir marcat per la baixada de temperatures acompanyada per precipitacions en forma de neu als cims més alts. La nevada més generosa va ser el dia 30 que va deixar fins a 2cm a l’estació de Sorteny.

Valors de precipitació diària durant el mes de setembre a l’estació de Central de FEDA. Font i gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Aquest mes de setembre continuem acumulant anomalies positives mensuals amb 1.23ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010.

Anomalia de temperatura mensual durant aquest any 2022 a l'estació de Central de FEDA. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.