Participació d’AR+I al VIII Congrés Ibèric de Permafrost amb dues contribucions científiques

L’equip de ciències de la terra i de l’atmosfera ha participat en el VIII Congrés Ibèric de Permafrost (CIP2025), celebrat del 26 al 28 de juny a Salardú (Vall d'Aran). El congrés, organitzat pel grup de recerca ANTPAL (Universitat de Barcelona), ha reunit prop de quaranta especialistes en temàtiques relacionades amb el permagel, la criosfera i els entorns d’alta muntanya.
Andorra Recerca + Innovació hi ha contribuït amb dues comunicacions científiques. D’una banda, s’ha presentat un pòster sobre la base de dades d’allaus d’Andorra, que mostra l’esforç realitzat en la recopilació i anàlisi històrica d’aquests fenòmens, i el seu valor com a eina per a la gestió del risc natural i la recerca climàtica. D’altra banda, s’ha realitzat una presentació oral titulada “Deglaciation, permafrost, and rock glacier activity in the Central-Eastern Pyrenees”, on s’han exposat els primers resultats d’un estudi al Clot de la Menera (Grau Roig), realitzats, en gran part, en el marc del projecte PERMAPYRENEES.

Aquest treball combina dades de temperatura en profunditat, geofísica, cartografia geomorfològica i datació de superfícies rocoses per estudiar com ha evolucionat aquest entorn d’alta muntanya després del màxim glacial. Els resultats suggereixen que les glaceres rocalloses del sector podrien conservar cossos de gel antic a l’interior, malgrat estar situats fora del límit climàtic teòric del permagel.
