Maig de rècords

Mes de maig de rècords

Aquest maig s’han superat rècords de temperatura màxima, segons dades recollides per Andorra Recerca + Innovació a diferents estacions del Principat com la Borda Vidal, La Comella, el Roc de Sant Pere i també a les estacions d’alta muntanya, tal com ja va avançar el Servei Meteorològic Nacional.

Prenent l’estació Central de FEDA com a referència per a la caracterització climàtica, aquest maig ha estat càlid i humit. La temperatura mitjana ha estat de 15.75ºC, 3.73ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. La temperatura màxima mitjana ha estat de 15.1ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de 9.2ºC. Aquest mes de maig ha estat el més càlid des del 1950, el segueixen el maig de l’any 2020 i en tercer lloc l’any 1964.

Temperatura mitjana des del 1950 fins al 2022 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació 

Les temperatures diàries han estat marcades per un període fred a principis de mes, situant les temperatures en valors normals per l'epoca de l'any. A partir del dia 10 s’inicia un període més càlid, sobretot en les temperatures màximes fins arribar al màxim, el dia 21, amb 31ºC a l’estació de Central. A partir del 22 es van tornar a normalitzar les temperatures, el termómetre va baixar fins a valors negatius a l’alta muntanya acompanyades amb precipitacions en forma de neu.

Temperatura màxima i mínima del mes de maig, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA. Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

A l’alta muntanya també es van registrar rècords de temperatura per un mes de maig. A l’estació de Sorteny, la temperatura màxima del dia 21 va superar el percentil 98, és a dir, només un 2% de temperatures màximes superen aquest llindar (incloent les temperatures màximes dels mesos més càlids). Les estacions de Bony de les Neres, Aixàs i Perafita també van superar aquest llindar. Tanmateix, l’estació de Perafita no va batre rècords de temperatura per un mes de maig.

Temperatura màxima i mínima, la mitjana màxima i mínima pel període 2009-2019 i el percentil 98 de temperatures màximes a l’estació de Sorteny durant el mes de maig. Gràfic: AR+I
Valors de temperatua màxima absoluta a les estacions d'alta muntanya amb control de qualitat primari. (Dades pendents de revisió) Font: Andorra Recerca + Innovació

Les precipitacions han estat per sobre la mitjana però amb una distribució irregular durant el mes. A l’estació de Central de FEDA s’han acumulat un total de 102.4mm.

Precipitació total del mes de maig a l'estació de Cental de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Les quantitats han estat distribuïdes en 6 dies i la major part a final de mes amb més de 50mm a l’estació de Central de FEDA. Les precipitacions del dia 24 van anar acompanyades de precipitacions en forma de neu a partir de 1900m.

Valors de precipitació diària durant el mes de maig a l’estació de Central de FEDA. Font i gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Des d'Andorra Recerca + Innovació, aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.