Les entitats botàniques del Pirineu acorden treballar conjuntament en els projectes d'estudi i conservació de la flora pirinenca

Les entitats botàniques del Pirineu

La Federació de les Reserves Naturals Catalanes juntament amb el Conservatori Botànic dels Pirineus i Midi-Pyrénées, amb el suport d’Andorra Recerca i Innovació i el comú d’Encamp, han organitzat aquest dijous i divendres, a la sala de plens del comú encampadà, el seminari ‘Trobades de Flora i Hàbitats Naturals dels Pirineus’. L’esdeveniment ha reunit una quarantena d’investigadors de banda i banda dels Pirineus amb l’objectiu de conèixer les potencials col·laboracions entre els projectes que desenvolupa cada grup, en el marc de les futures convocatòries del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya, França i Andorra (POCTEFA).

POCTEFA és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països que en formen part, i un dels motius de la trobada d’Encamp ha estat respondre a la petició dels governs d’aquests estats de potenciar tant la col·laboració transfronterera com la relació entre els projectes existents.

El primer dia de seminari ha servit per posar en comú els 16 projectes que participen del programa, dels quals destaquen el que ha presentat el coordinador de l’àrea de ciències biològiques d’Andorra Recerca Innovació, Benjamín Komac, anomenat projecte Orchamp, que es desenvolupa a Sorteny, sobre seguiments a llarg termini i a diferents gradients altitudinals, de fauna, flora, micologia i paràmetres climàtics. Un altre projecte que s’ha presentat, anomenat GREEN, té l’objectiu de construir una xarxa Pirinenca de cooperació i intercanvi d’experiències per tal d’unir esforços a favor de la conservació i la gestió de la biodiversitat dels Pirineus.

Un cop s’han posat en comú i s’han explorat les sinergies entre els treballs que desenvolupa cadascun dels grups participants, la segona jornada del seminari, celebrada aquest divendres, ha servit per, a través tallers, elaborar les propostes reals de col·laboració entre els projectes. Eines comunes, compartir les dades noves a escala pirinenca, compartir experiències de conservació ja fetes, fer experiències de genòmica de poblacions (que impliquen diferents territoris), associar el món de la recerca amb el de gestió, tenir en compte la ciència participativa, no deixar enrere l'estudi dels hàbitats i altres grups taxonòmics com fongs, briofits, funcionalitat del sòl... han estat algunes de les conclusions dels grups de treball.

Les entitats participants també han acordat establir una xarxa de contactes que vetlli pels projectes en marxa i que identifiqui qui gestiona cada territori. I la creació d’una espermoteca, guia i fotos de totes les llavors de les espècies del Pirineu. Finalment, han conclòs la necessitat d’identificar i organitzar la governança de la flora pirinenca.

La xarxa Pirineus Vius també ha participat als tallers d’aquest divendres per tal de treballar en col·laboració amb temes de flora amb la resta d’entitats.