Inici de l'estiu meteorològic amb un juny fred a l'alta muntanya i sec, sobretot al nord est.

Inici de l'estiu meteorològic amb un juny 2024

La temperatura mitjana a l'estació Central de FEDA ha estat de 17.1ºC, 1.2ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. La temperatura màxima mitjana ha estat de 23.1ºC i la temperatura mitjana mínima 11.1ºC.

Després d’un maig amb temperatures més normals per a l’època de l’any, el començament d’aquest juny semblava que podria donar una petita treva. Les temperatures diàries a inici de mes es van mantenir normals. Va ser a partir del dia 6 que es van començar a enfilar superant els 25ºC de temperatura màxima (des d’abril que no assolíem temperatures màximes diàries superiors a 25ºC en aquesta estació). A partir del dia 9 però les temperatures van disminuir coincidint amb les precipitacions que van ser en forma de neu a partir de 2300m, sobretot el dia 12 on a l’alta muntanya es van registrar glaçades i alguns centímetres de neu. A partir del 14 les temperatures van tornar a remuntar, on les màximes diàries van superar els 26ºC fins al màxim del mes amb 31ºC el dia 28.

Evolució de la temperatura mitjana diària a l'estació Central de FEDA (vermell) i la mitjana climàtica (blau) pel període de referència 1981-2010. A més les barres mostres l'amplitud tèrmica diària entre la temperatura màxima i mínima. 

A l'alta muntanya les temperatures s'han mantingut més baixes que als fons de vall. A l'estació de Sorteny es van mantenir per sota la mitjana climàtica dels dies 9 fins al 24, on el 28 es va donar la màxima de 21.5ºC. 

Pel que fa a les precipitacions, l’estació Central de FEDA ha acumulat fins a 71.1mm, lleugerament per sota la mitjana climàtica. Aquesta però, ha estat repartida en diferents dies. La major quantitat de precipitació acumulada han estat els dies 10 amb 11.6mm i el 12 amb 13.7mm. En les estacions del sud ical destacar els valors de preciptiació més elevats com 127.5mm a Aixàs, la Margineda amb 103.7mm i 105mm a Perafita. En canvi, al quadrant nord s'han registrat valors inferiors de fins a 52.1mm a Ransol i 83.5 a Bony de les Neres. 

Distribució de la precipitació diària a Central de FEDA.

Pel que fa a les anomalies de temperatura, seguim amb la mateixa tendència que els mesos precedents amb valors una mica inferiors, sense superar els 2ºC d'anomalia. 

Anomalia de la temperatura mitjana mensual a l'estació Central de FEDA pel període de referència 1981-2010.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.