Inaugurades les Jornades de la Xarxa Pirineus Vius amb missatges per reforçar la cooperació transfronterera

Inaugurades les Jornades de la Xarxa Pirineus Vius amb missatges per reforçar la cooperació transfronterera

El Centre de Congressos d’Ordino ha acollit aquest dimarts la inauguració de la Trobada de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius, que compta amb una vuitantena d’entitats i professionals de l’educació ambiental que engloben tres estats: França, Espanya i Andorra i cinc regions: Catalunya, Aragó, Navarra, Nova Aquitània i Occitània. L’esdeveniment reuneix al voltant de 120 professionals de l’educació ambiental i la mediació patrimonial de tot el massís, durant tres jornades de treball i co-formació, que enguany compten amb Andorra Recerca i Innovació com a entitat coorganitzadora amfitriona de l’esdeveniment.

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior i presidenta d’Andorra Recerca i Innovació, Ester Vilarrubla, ha destacat la cooperació transfronterera de les Jornades i la “importància” de la divulgació del coneixement conjunt. La dirigent ha desitjat “una feliç trobada” i ha recordat que aquest cap de setmana s’han organitzat un seguit d’actes de commemoració del segon aniversari del nomenament d’Ordino com a Reserva de la Biosfera.

La cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, ha destacat el nomenament d’Ordino com a Reserva de la Biosfera i com, aquesta denominació, ha contribuït a l’impuls de la divulgació de l’educació ambiental. La dirigent també ha explicat que més de 800 infants visiten cada any la Casa de la Muntanya, destinada a ser un centre de creació i divulgació de projectes científics i innovadors com els previstos durant aquest cap de setmana, quan es compleixen dos anys del nomenament. També ha intervingut l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, qui, en la línia dels qui l’han precedit, ha destacat que des de l’ambaixada es treballarà per ajudar a la cooperació transfronterera i l’entesa entre els territoris.

Els objectius de les Trobades del 2022, segons ha explicat la tècnica d’Andorra Recerca i Innovació i coordinadora de l’esdeveniment, Montse Brugulat, se centren en analitzar els resultats i presentar les perspectives de la Xarxa, elaborar els futurs projectes transversals i territorials, i el reforç dels mètodes d’avaluació de les accions del mateix ens.

La Xarxa d’Educació Pirineus Vius compleix enguany 25 anys i des de l’organització han programat un seguit d’actes que s’allargaran fins dijous. En destaquen la inauguració del Museu Digital dels Pirineus, testimonis i debat sobre els nous usuaris de la muntanya, la taula rodona sobre la reconnexió a la natura i públics discapacitats, la xerrada sobre què és una Reserva de la Biosfera i el cas d’Ordino o l’espectacle Versant Vivant.

Andorra Recerca i Innovació és entitat membre de la Xarxa des de 2013 i recentment forma part del grup de Coordinació per al desenvolupament de projectes.