EG2023.ari.ad va permetre seguir a temps real, de manera gràfica i amb anàlisis, la nit electoral

EG2023.ari.ad va permetre seguir a temps real, de manera gràfica i amb anàlisis, la nit electoral

Andorra Recerca Innovació ha creat, dissenyat i programat la pàgina web EG2023.ari.ad per fer un seguiment en temps real i de manera molt gràfica de l’escrutini durant la nit electoral de les Eleccions Generals d'Andorra 2023. Fins aquests comicis, eleccions.ad havia estat l’única plataforma des d’on es podien consultar els resultats bruts dels vots obtinguts per cada candidatura, sense oferir cap altra opció. El 2 d’abril, en canvi, EG2023.ari.ad va difondre en temps real i de manera automatitzada dades i anàlisis que no s’havien ofert mai abans al país. 

La proposta va seduir un gran nombre d’usuaris. Al voltant d’uns 4.000 dispositius van seguir la nit electoral des del nou web d’Andorra Recerca + Innovació, una xifra idèntica a la de dispositius que van seguir una proposta tan consolidada com el programa especial de la nit electoral d’Andorra Televisió. Aquestes dades, sumat al retorn rebut directament i per xarxes socials, ens permet afirmar que va ser una eina que va resultar d’utilitat a la major part de la gent interessada en el seguiment habitual de la política andorrana, que era l’objectiu principal del projecte. 

La web, que també resulta útil per revisar els resultats dels comicis, va difondre la projecció dels escons obtinguts per cada coalició i per cada partit, així com el nom i la foto dels consellers que en cada moment de la nit obtindrien representació parlamentària. També va permetre fer un seguiment detallat de l’escrutini, fent èmfasi en els ‘punts calents’ de l’elecció en cada moment, com per exemple, quan hi va haver una distància mínima entre partits en una parròquia. 

Una altra de les possibilitats que va oferir la web va ser comparar els suports rebuts pels partits amb més possibilitats de formar govern, així com permetre l’usuari mesurar la força que sumaven coalicions diferents en cada moment de la nit. 

Finalment, també es va permetre comparar els resultats de la nit electoral amb els dels darrers comicis; analitzar l’abstenció dels vots blancs i els vots nuls; i fer un seguiment en temps reals de les possibilitats dels partits nous d’obtenir representació al Consell General. 
 
Aquesta eina de seguiment dels resultats de la nit electoral, que ha estat dissenyada i configurada per Andorra Recerca Innovació, ha partit d’un model teòric testejat amb més de 60.000 simulacions i es complementa amb bases de dades i altres eines d’anàlisi que estan disponibles a www.ari.ad/projectes/eg2023 i que van ser utilitzades per diferents mitjans de comunicació per oferir les projeccions en escons dels resultats obtinguts en vots a les eleccions.