El Consell General acull la presentació d’’Andorra: reptes de futur’

El Consell General acull la presentació d’’Andorra: reptes de futur’

Un treball coordinat per Andorra Recerca + Innovació que inclou els debats i reflexions sobre els reptes que afrontarà la societat andorrana entre el 2021 i el 2050

 

Podem decidir quin model de mobilitat volem sense parar-nos abans a pensar si establim un límit de creixement urbanístic? Optar per aixecar urbanitzacions aïllades en diferents punts del país o prioritzar un model de nuclis urbans concentrats? Es pot impulsar un model urbanístic concret sense pensar abans quin és el límit demogràfic que pot absorbir el país? Es pot pensar en un topall de població sense tenir en compte abans quins recursos -hídrics i energètics- hi ha disponibles? Per definir un model de país cal tenir en compte un seguit de variables que han d’anar, sí o sí, interconnectades. Aquesta ha estat la conclusió principal del primer repte que han treballat conjuntament els diversos actors polítics, econòmics i socials que han participat a la iniciativa ‘Andorra: reptes de Futur’.

La primavera del 2021, més d’un centenar de persones es van trobar per debatre sobre quins eren els reptes de futur de la societat andorrana per als propers vint-i-cinc anys i per pensar conjuntament en accions per començar a fer-los-hi front. S’ha treballat de manera transversal, amb la participació d’experts i de representants dels set comuns, el Consell General i Govern, en una desena de reptes, com el ja esmentat per definir un model de país, i també, les relacions amb un mo´n canviant, la gestio´ dels problemes pu´blics, el canvi clima`tic, la transicio´ energe`tica, la transformacio´ econo`mica, l’envelliment de la poblacio´, un sistema integral de salut i benestar, la mobilitat i un país per viure-hi. Andorra Recerca + Innovació ha assumit la secretaria tècnica del projecte i coordinat i editat l’edició del llibre que s’ha presentat aquest dimarts al vestíbul de la cambra legislativa andorrana.

El llibre recull els resultats de tots aquells debats i reflexions: més d’un centenar de reptes, més de mig miler de propostes. Amb un doble objectiu: d’una banda, el de guardar un registre fidel, transparent i detallat de tots els treballs realitzats; d’una altra, el d’aportar una eina més –o, més aviat, una caixa d’eines i idees— per al debat públic. Cadascun dels deu desafiaments per al futur d’Andorra s’aborden combinant una contextualització del repte i una síntesi dels debats mantinguts sobre cadascuna de les qüestions que pugui resultar més amable a la lectura que els llistats de què es composen les actes.

Un cop presentat el llibre que recull la tasca desenvolupada durant els darrers mesos i per donar resposta a una de les missions que recull la llei fundacional d’Andorra Recerca + Innovació, la de generar coneixement i desenvolupar solucions innovadores que donin respostes als reptes actuals i de futur de la societat andorrana, el projecte ‘Reptes de futur’ es manté obert. Des d’Andorra Recerca + Innovació se seguirà treballant, un per un, en cadascun dels eixos analitzats, des d’una vessant transversal i participativa.

Consulta i descarrega't el llibre aquí.

Presentació del llibre 'Andorra: reptes de futur', aquest dimarts al Consell General.