Butlletí climàtic del mes de novembre

Tanquem un mes de novembre normal

Les temperatures d'aquest mes de novembre han estat càlides a l’estació de Central de FEDA excepte a final de mes. La temperatura mitjana ha estat de 7.65ºC (quan la mitjana és 5.8ºC), representa una anomalia positiva de 1.9ºC respecte la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010- La temperatura màxima mitjana ha estat de 12.3ºC i la mínima de 3ºC.

Temperatura mitjana al novembre del 1950 fins al 2022 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

El mes d’octubre va resultar ser el més càlid des del 1950. En canvi, el mes de novembre ha estat el setè més càlid de la sèrie. En aquest sentit les temperatures de final de mes han estat pròximes a la mitjana en un període normal per l'època de l'any.  

Temperatura màxima i mínima del mes de novembre, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Les temperatures diàries s’han situat molt per sobre la mitjana durant la primera quinzena de mes amb temperatures màximes superiors a 15ºC i mínimes que no arribaven per sota del 0ºC. A partir del dia 16 les temperatures es van normalitzar amb valors de temperatura màxima que no superaven els 10ºC, mínimes pròximes a 0ºC i gelades a l’alta muntanya.

Pel que fa a les precipitacions ha estat un novembre sec a l’estació de Central, on s’han acumulat fins a 32.76mm de precipitació concentrada en pocs episodis. Els episodis més destacats on s’ha acumulat més precipitació han estat el dia 21-22 amb casi 20mm acompanyades amb precipitacions en forma de neu fins a cota 1300m.

Valors de precipitació diària durant el mes de novembre a l’estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Amb el tancament del mes de novembre i l’inici de l’hivern meteorològic iniciem el seguiment del mantell nival a l’estació de Sorteny a 2290m.

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2022-2023. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Aquest mes de novembre continuem acumulant anomalies positives mensuals amb 1.9ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010.

Anomalia de temperatura mensual durant aquest any 2022 a l'estació de Central de FEDA. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.