AR+I presenta dos treballs científics sobre meteorologia i clima a Gènova

AR+I presenta dos treballs científics sobre meteorologia i clima a Gènova

A la 9ª Conferència Internacional de Meteorologia i Climatologia del Mediterrani

Aquest final de maig ha tingut lloc la 9ª Conferència Internacional de Meteorologia i Climatologia del Mediterrani, a Gènova (Itàlia), de manera presencial, després de tres anys. Aquest congrés està organitzat per la Universitat de Gènova, l’Associació Italiana de Ciències Atmosfèriques i Meteorologia (AISAM) o l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) entre d’altres.

Durant tres dies s’han presentat treballs i resultats de la regió mediterrània entre diferents grups i professionals dedicats als serveis climàtics i científics de meteorologia. Des d’Andorra Recerca + Innovació s’han presentat dos treballs. Per una banda, en format pòster, s’ha presentat un indicador per caracteritzar l’evolució de les temporades d’hivern a partir de les observacions de les estacions d’esquí i estacions meteorològiques d’alta muntanya. Aquest indicador permet establir la freqüència de temporades excedentàries o deficitàries i quina es la quantitat de neu acumulada durant la temporada o en cas contrari, quina és la pèrdua.

L’altre treball presentat, en format oral, ha estat la caracterització de les ondes de calor a l’alta muntanya que hem tingut durant aquest 2022 i com aquestes es poden atribuir o no al canvi climàtic. Aquest anàlisis permet reproduir les ondades de calor actuals en el passat i determinar les diferències en intensitat o freqüència entre elles i si aquestes diferències es poden atribuir al canvi climàtic.

A més, durant aquesta conferència també s’han tractat altres temes en xerrades molt diverses sobre modelització, reanàlisis d’episodis o les tendències de precipitació i temperatura en altres regions.

Els dos investigadors d'AR+I, Anna Albalat i Marc Lemus