AR+I presenta el mapa dels accidents per allau d’Andorra al congrés de referència mundial del sector

AR+I presenta el mapa dels accidents per allau d’Andorra al congrés de referència mundial del sector

També s’ha presentat un estudi sobre l’exploració d’indicadors per a la caracterització climàtica del mantell de neu en les regions de muntanya 

 

Investigadores de l’eix Muntanya d’Andorra Recerca Innovació (AR+I) ha assistit, la darrera setmana de setembre,a l’International Snow Science Workshop (ISSW2024), a Tromso (Noruega), el congrés de referència mundial per al coneixement de la neu i de les allaus i punt de trobada dels investigadors, professionals i gestors de la neu d’arreu del món. Aquest congrés se celebra bianualment i de manera rotatòria entre Europa i Amèrica del Nord. D’aquesta manera es facilita l’intercanvi interdisciplinari dels treballs i resultats per part de la comunitat científica i professionals de la neu.

Des AR+I s’ha presentat el treball: "New georeferenced avalanche database in Andorra: a brief characterization of accidents over the last 60 years", amb els primers resultats de l’exploració de la base de dades d’allaus georeferenciada amb accidents reportats amb els principals paràmetres per descriure les allaus en els últims 60 anys.

El segon treball presentat, titulat: “Characterizing snow seasons through the application of a new Multivariate Snow Index”, s’enfoca en l’exploració d’indicadors per a la caracterització climàtica del mantell de neu en les regions de muntanya, que dona resposta a l’adaptació dels sectors i gestors de la neu.

La coordinadora i investigadora del grup de Ciències de la Terra i l’Atmosfera d’AR+I, Laura Trapero, ha destacat "la importància i el posicionament d’Andorra en el context internacional, que ha permès donar a conèixer la recerca que es du a terme al país en l’àmbit de la neu i explorar sinergies amb altres institucions europees.

El congrés s’ha organitzat en sessions de diferents temàtiques, com són les eines operatives i per a la previsió d'allaus, la modelització i dinàmica d'allaus, la mecànica estabilitat i variabilitat de la neu i modelització del mantell. Altres sessions han anat enfocades a la instrumentació i monitorització de les allaus per als sistemes d’alerta i per a la millora del coneixement dels canvis en la dinàmica de les allaus en un context de canvi climàtic. Finalment, el congrés ha acabat amb sessions de factor humà i comunicació on s'han presentat treballs de formació i educació en allaus i neu i estudis del comportament.

 


Abstract | New georeferenced avalanche database in Andorra: a brief characterization of accidents over the last 60 years


Abstract | Characterizing snow seasons through the application of a new Multivariate Snow Index