AR+I participa en un projecte europeu de 20ME per aconseguir l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic

AR+I participa en un projecte europeu de 20ME de pressupost per aconseguir l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic

Liderats per l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, els 47 socis del projecte Pyrenees4clima disposaran de set anys per desenvolupar les accions d’adaptació dissenyades per al territori de muntanya amb un enfocament transfronterer

 

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), a través de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), lidera el nou projecte PYRENEES4CLIMA en el qual participen 46 entitats espanyoles, basques, catalanes, franceses i andorranes que busquen donar suport a la resiliència als Pirineus a través de la aplicació de mesures d’adaptació al Canvi Climàtic. Aquest projecte PYRENEES4CLIMA 'Cap a una comunitat de muntanya transfronterera resistent al clima als Pirineus' ha estat aprovat recentment pel Programa europeu LIFE, serà engegat a l'octubre del 2023 i es desenvoluparà fins al 2030.
 

El pressupost del projecte és de 19.518.018€, dels quals 11.710.810,80€ (60% del pressupost global) són subvencionats per la Unió Europea mentre que la resta són aportats pels socis del projecte. Té com a objectiu implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), primera estratègia europea de canvi climàtic dissenyada específicament per a una bioregió de muntanya i transfronterera.

L'OPCC-CTP podrà treballar en profunditat la concertació multisectorial i multiterritorial i establirà una governança sòlida basada en la cooperació territorial en la lluita contra el canvi climàtic als Pirineus.

La implementació del projecte s'organitza en 10 paquets de treball que són liderats per alguns dels socis del projecte formant tàndems nord-sud com el Servei Meteorològic de Catalunya i MeteoFrance, l'Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC i el Conservatori Botànic del Pirineu, la Agence des Pyrénées i CREAF, NASUVINSA, l'AECT Pirineus-Pyrénées, el Réseau Pyrénées Vivantes i la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic i la regió d'Occitanie o el mateix OPCC-CTP.
 


Sobre l'Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic (EPiCC)

El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic. Les zones muntanyoses, en general, són llocs amb gran varietat d'ecosistemes i on la temperatura mitjana anual augmenta més ràpid que la mitjana global. El canvi climàtic provoca impactes majúsculs en sistemes biofísics i socioeconòmics com la flora, fauna, recursos hídrics, energia, turisme o agropastoralisme. Conscients d'això, als Pirineus hi conflueixen set polítiques territorials de canvi climàtic, pertanyents a França, Espanya i Andorra.

L'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic i el Pla Operatiu 2030 estan centrats en l'acció transfronterera d'adaptació al canvi climàtic, integrant també algunes accions de mitigació. Té un enfocament sistèmic centrat en sistemes com el Clima, els Espais naturals resilients, Població i territori, Economia de muntanya adaptada i governança, i defineix 72 accions concretes a implementar.

AR+I és present en totes les línies d’actuació, excepte governança. Dins del grup de CLIMA, per exemple, es treballarà per promoure la innovació i transferir el coneixement científic sobre el clima. Els investigadors d’AR+I col·laboraran per donar continuïtat al seguiment de la variabilitat climàtica i desenvolupar una plataforma de serveis per monitoritzar els riscos que la societat haurà d’afrontar. Es farà a través de les estacions metereològiques que hi ha distribuïdes pel Principat. Des d’Andorra, l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic també participa del programa.

L'EPiCC busca aconseguir que els Pirineus siguin, el 2050, un territori resilient als efectes del canvi climàtic.

 


Sobre l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic

L'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) és la iniciativa transfronterera de cooperació territorial en matèria de canvi climàtic de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). El seu objectiu contribuir a comprendre el canvi climàtic als Pirineus per ajudar el territori a adaptar-se als seus impactes. L'any 2021 es va aprovar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, la primera estratègia d'adaptació al canvi climàtic a Europa amb caràcter transfronterer en aquesta temàtica.

 


Sobre la Comunitat de Treball dels Pirineus

El consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és un organisme interregional de cooperació transfronterera creat pel Consell d'Europa el 1983. Des de fa gairebé 40 anys, la CTP busca afavorir els intercanvis entre territoris i agents del massís pirinenc, trobant solucions conjuntes a problemes comuns. Format per dues regions franceses (Nouvelle-Aquitaine i Occitanie), quatre comunitats autònomes espanyoles (Aragó, Navarra, Euskadi I Catalunya) i el Principat d’Andorra.

 


Sobre els Socis de LIFE SIP CC PYRENEES4CLIMA

El consorci conformat per desenvolupar aquest projecte inclou els set territoris competents en la matèria: Catalunya, Aragó, Navarra, Euskadi, Nouvelle Aquitaine, Occitanie i Andorra. A més, hi participen 41 entitats beneficiàries externes, de tipologia diferent: centre de recerca aplicada, universitats, empreses públiques especialitzades, AECT, associacions, empreses i fundacions, entre d'altres.