AR+I comença l’elaboració del nou mapa de cobertes del sòl d’Andorra

AR+I comença l’elaboració del nou mapa de cobertes del sòl d’Andorra

Permetrà quantificar dinàmiques com l’augment considerable de les masses boscoses, la disminució dels conreus o l’expansió de les zones urbanes i vies de comunicació

 

Andorra Recerca + Innovació inicia l’elaboració d’un nou mapa de cobertes del sòl d’Andorra a partir de les ortofotografies de l’any 2022, cedides per l’Àrea de Cartografia del Ministeri de Territori i Habitatge del Govern d’Andorra. Un mapa de cobertes del sòl és un tipus de cartografia temàtica d’alta resolució que determina espacialment on es troben els boscos, els conreus, els prats, les tarteres o les zones urbanes i al mateix temps quantifica la superfície que ocupa cadascuna de les categories considerades.

Aquest nou mapa s’unirà a la sèrie de mapes de cobertes del sòl ja realitzats que corresponen als anys 1948, 1972, 1995 i 2012; tots ells fets amb la mateixa metodologia i el mateix nombre de categories.

L’objectiu de la realització d’aquest nou mapa és poder disposar d’una cartografia temàtica bàsica per al país, que sigui útil per conèixer amb exactitud l’ocupació del sòl i esdevingui una eina bàsica a l’hora de realitzar estudis de valoració i gestió del territori. Al mateix temps, el fet de continuar exactament la mateixa metodologia amb els altres mapes de la sèrie permetrà continuar estudiant l’evolució del paisatge i establir la velocitat de la seva dinàmica de canvi.

En termes generals, amb l’estudi que de moment s’ha fet amb els mapes disponibles, i que molt properament es podrà consultar en un informe complert; es pot quantificar dinàmiques com l’augment considerable de les masses boscoses, la disminució dels conreus o l’expansió de les zones urbanes i vies de comunicació al llarg de tot el que és el fons de vall.

El nou mapa de cobertes del sòl que inicia AR+I es farà seguint el mètode tradicional de fotointerpretació i digitalització en pantalla a partir d’un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) i anirà acompanyat de treball de camp per tal d’ajudar a millorar la precisió del mapa. El mapa es realitzarà a una escala de treball de 1:1.600 i estarà format per 12 categories. Està prevista la seva finalització per a l’estiu del 2024 i estarà disponible amb accés lliure a través de la web d’AR+I.

Imatge del procés de digitalització del darrer mapa de cobertes sòl fet fins ara (2012)