Acomiadem la primavera més càlida des del 1950

Al maig cada dia un raig

Durant el maig ha plogut fins a 18 dies a la Borda Vidal i 16 dies a la Comella, segons dades d'Andorra Recerca Innovació

 

"Al maig cada dia un raig". Així tanquem el maig fent honor a aquest refrany on en algunes estacions com Roc de Sant Pere i La Comella ha plogut 15 i 16 dies respectivament o Borda Vidal on s'han registrat 18 dies amb precipitacions durant aquest mes, segons dades recollides per l'eix Muntanya d'Andorra Recerca i Innovació. Aquestes precipitacions però han estat minses en quantitats acumulades. A partir del 12 de maig les precipitacions van ser en forma de neu a l’alta muntanya i l'estació de Sorteny va acumular fins a 9cm el dia 15. Tot i tenir cada dia un raig, els valors totals mensuals son inferiors a la mitjana climàtica.

Pel que fa a les temperatures a l’estació de Central de FEDA, la temperatura màxima mitjana ha estat de 18ºC i la temperatura mitjana mínima ha estat 7ºC. Per tant, l’anomalia de la temperatura mitjana ha estat de 0.8ºC pel període de referència 1980-2010.

Temperatura mitjana al maig des de 1950 fins al 2023 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

A l’estació de Sorteny, s’han registrat temperatures baixes coincidint amb l’arribada de precipitacions en forma de neu. Les temperatures han estat normals i fins i tot fredes pel període del 8 fins al 25 de maig. 


Temperatura màxima i mínima diaria al maig, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2009-2019 a l’estació de Sorteny.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Amb el final de maig també tanquem la primavera climatològica. Segons dades recollides per AR+I, la primavera d'aquest 2023 ha estat la més càlida a l’estació de Central de FEDA des de 1950 amb una temperatura mitjana d'11.1ºC, és a dir, 2.3ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1980-2010. El segueix la primavera del 2020 i en tercer lloc 2015.

Anomalia de la temperatura mitjana a la primavera pel període de referència 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Les temperatures diàries es van situar per sobre la mitjana durant gairebé tot el març i abril. Pel que fa a les precipitacions ha estat una primavera seca amb precipitacions molt irregulars i minses durant el març i l'abril, i més regurlars però poc quantioses al maig.

Anomalia de la temperatura diària durant la primavera a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.