'Becs i plomes', una nova sèrie audiovisual sobre els ocells d’Andorra

“Becs i plomes”, una nova sèrie audiovisual sobre els ocells d’Andorra

Des d'aquest dijous està disponible, per mitjà del canal Youtube, la sèrie audiovisual 'Becs i plomes: un cop d’ull als ocells d’Andorra', projecte elaborat pel biòleg andorrà Jordi Nicolau (BIOCOM), amb la col·laboració del Govern d’Andorra i amb el suport d’Andorra Recerca+Innovació. La sèrie està formada per set capítols, cadascun dels quals presenta els ocells d’un hàbitat particular o,en alguns casos, grups d’ocells que comparteixen costums o comportaments similars.

“Becs i plomes” inclou imatges de 134 espècies d’ocells. Es tracten la majoria de les que nidifiquen a Andorra, així com totes aquelles altres que, malgrat no fer-ho, són representatives de la comunitat ornitològica pirinenca, ja siguin migradores, hivernants o visitants a escala nacional. Els capítols inclosos són els següents:


Capítol 1. A l’ombra dels pins. Ocells dels boscos de coníferes. 17 espècies.


Capítol 2. Al sostre d’Andorra. Ocells de l’estatge alpí i dels medis rocosos. 16 espècies.


Capítol 3. Els grans planadors. Rapinyaires diürns i altres planadors. 18 espècies.


Capítol 4. Entre ramats i prats de dall. Ocells dels prats montans i subalpins i dels matollars mediterranis. 17 espècies.


Capítol 5. Allà on domina l’aigua. Ocells dels medis aquàtics i passeriformes migradors. 26 espècies.


Capítol 6. Prop de l’home. Ocells antropòfils. 19 espècies.


Capítol 7. Entre roures i avellaners. Ocells dels boscos caducifolis. 21 espècies.



"Aquest projecte pretén esdevenir un recurs educatiu, destinat principalment als escolars nacionals, tot donant a conèixer la diversitat, la sensibilitat i les amenaces que enfronta la biodiversitat andorrana. També cerca la promoció del turisme ornitològic, modalitat turística que cada vegada té més demanda, sobretot de països del centre i nord d’Europa", valora Nicolau.

La ornitologia és una de les línies d'investigació rellevants d'AR+I, tant des de la vessant de recerca per part de l'àrea de medi biòtic de l'eix muntanya, com des de l'òptica divulgativa, per mitjà d'Aula. La presentació d'alguns grups d'animals que habiten a Andorra i als Pirineus amb els trets més característics, i la relació i afectacions de la fauna amb el canvi climàtic és un dels recursos pedagògics utilitzats per Aula. I pel què fa a la recerca, hi ha el programa de seguiment a llarg termini de l'avifauna andorrana, el projecte SOCA, que és possible gràcies a la participació de voluntaris ornitòlegs; i el projecte Ornitho, la web de participació ciutadana que permet entrar dades i fotos d’observacions d’ocells, papallones, mamífers, rèptils, orquídies... de l’àmbit geogràfic d’Andorra.