Trobada anual de l’European Meteorological Association, amb la presentació d'un cas d'estudi andorrà

Trobada anual de l’European Meteorological Association, amb la presentació d'un cas d'estudi andorrà

L'esdeveniment s'ha celebrat del 4 al 9 de setembre a Alemanya


La setmana passada va tenir lloc la trobada anual de l’European Meteorological Association a Alemania. L’esdeveniment fomenta l'intercanvi entre la comunitat meteorològica, climatològica i d’altres afins. L’enfoc de la reunió de la EMS de 2022 ha posat el focus en l’intercanvi de coneixements, recerca, reptes, visions i experiències sota el lema 'Connectant comunitats per oferir ciència i serveis meteorològics i climàtics sense esquerdes'. Els reptes i les oportunitats per la ciència i els serveis meteorològics no deixen de créixer: el canvi climàtic i la major freqüència de fenòmens meteorològics extrems de gran impacte socioeconòmic suposen una amenaça cada cop més gran.

La Universitat de Barcelona conjuntament amb Andorra Recerca + Innovació, i la col·laboració de MeteoFrance, ha presentat el treball “Untangling mountain boundary layer processes in the eastern Pyrenees: the case of the Cerdanya Basin and Andorra central valley dins la sessió que es centra en l’estudi de processos atmosfèrics de transport i intercanvi en zones de muntanya.

A la vall central d’Andorra, les circulacions d’aire generades pel propi relleu tenen un paper clau a l’hora de definir l’estructura de la capa límit de la muntanya. És en aquesta capa on a l’hivern s’originen embossaments d’aire fred i les inversions tèrmiques, dos factors claus que determinen les condicions d’estabilitat tèrmica i limiten la dispersió de la contaminació atmosfèrica presents a nivells baixos i sobretot en zones urbanes com Andorra la Vella. L’estudi d’aquests fenòmens en zones de muntanya és fonamental per millorar-ne la seva representació dins els models meteorològics i la seva predicció.  

Columna de fum de l'incendi en una nau industrial de La Comella el passat 26 de febrer del 2022. (Clica sobre la imatge per veure el timelapse)

Udina, M., Trapero, L., Bech, J., González, S., Paci, A., Beaufils, S., and Sarasua, M.: Untangling mountain boundary layer processes in the eastern Pyrenees: the case of the Cerdanya Basin and Andorra central valley, EMS Annual Meeting 2022, Bonn, Germany, 5–9 Sep 2022, EMS2022-675,