Setembre calurós amb una anomalia positiva de temperatura de 3,5º

Setembre calurós amb una anomalia positiva de temperatura de 3,5º

Comença la tardor meteorològica amb temperatures altes per l'època de l'any. 

Aquest setembre ha estat un dels més càlids des del 1950. Prenent l'estació de Central de FEDA, com a estació de referència, la temperatura màxima mitjana ha estat de 24.9ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de 11.9ºC, per tant, la temperatura mitjana mensual d'aquest mes ha estat 18.4ºC. La temperatura mitjana climàtica per al període de referència 1981-2010 per setembre a l'estació de Central de FEDA és 14.9ºC, això vol dir que hem tingut una anomalia positiva de 3.5ºC.

Temperatura mitjana al setembre des de 1950 fins al 2023 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Pel que fa a les precipitacions han estat molt minses a l'estació de Central on s'han acumulat 17.8mm concentrada majoritàriament en un episodi el 15 de setembre.

Precipitació total diària a l'estació de Central de FEDA. 

A l'alta muntanya les temperatures han estat força elevades. A principis de mes, tant les màximes com les mínimes es van mantenir força altes. A partir del dia 12 amb l'arribada de les precipitacions, les temperatures es van normalitzar i fins i tot es van situar per sota la mitjana els dies 22 i 23 a l'estació de Sorteny. A final de més però l'adevecció càlida i la manca de precipitacions va fer pujar les temperatures novament. 

Temperatura màxima i mínima diaria al setembre, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2010-2020 a l’estació de Sorteny.

 

Així doncs, la manca de precipitacions i les entrades d'aire càlid africanes de principis i final de mes tornen a deixar un mes de rècord a l'estació de Central. Veurem com segueix aquest mes d'octubre que de moment ha començat amb temperatures d'estiu.

Anomalia de temperatura mensual durant aquest any 2023 a l'estació de Central de FEDA. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.