Marc Saura: “Andorra té un ecosistema que es pot adaptar ràpidament a les necessitats de les startups”

Marc Saura: “Andorra té ecosistema que es pot adaptar ràpidament a les necessitats de les startups”

Entrevista al secretari d’Estat d'Empresa, Diversificació Econòmica i Innovació pels dos anys de la posada en marxa de l’Andorra Living Lab

 

El secretari d’Estat d'Empresa, Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Saura, fa balanç dels dos anys de posada en marxa de l’Andorra Living Lab, l'ecosistema d'innovació oberta a escala nacional pilotat per Andorra Recerca i Innovació, com a membre de la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL).

Quin és l’ús més valuós que es fa de l’Andorra Living Lab?
Andorra Living Lab és el primer ecosistema d'innovació oberta a escala de país que promou la coordinació, recerca i validació de productes i projectes d'innovació. Moltes empreses de tot el continent s'han interessat i han vingut a testejar els seus productes innovadors. Durant aquests darrers anys, ja s’ha treballat amb més de 10 startups o empreses que aprofiten l'entorn andorrà per experimentar i desenvolupar nous serveis, productes i infraestructures, en entorns reals connectats a comunitats virtuals.

Quin és aquest entorn al qual es refereix?
És clar que, per mida i per recursos, Andorra té molts reptes en temes d'innovació amb els països veïns. Per aquest motiu, des de l'inici de l'Andorra Living Lab, hem intentat centrar-nos en aquelles àrees on podem convertir-nos en líders mundials, com són l'esport i la muntanya. Les àrees explorades són principalment les de la tecnologia aplicada a l'esport, la salut i la meteorologia en entorns d'alta muntanya. També la recollida de dades, perquè ajuda a enfocar millor les polítiques que s'hi apliquen.

Quan parlem de Living Lab en referim a una quàdruple hèlix, que engloba els diferents sectors del país: públic, privat, acadèmic i societat, per donar solucions a l'usuari i al ciutadà. Aquest terme acadèmic, a Andorra el duem a terme en el nostre dia a dia, per això tenim una agilitat i adaptabilitat que ens diferencia d'altres actors.

Com es pot incidir en aquests àmbits amb la competència que hi ha d'haver en aquests sectors?
Principalment donant a conèixer Andorra Living Lab i els serveis de networking que pot oferir, tenint en compte que Andorra té ecosistema que es pot adaptar ràpidament a les necessitats de les startups. S'han promogut reptes internacionals i s'ha establert una xarxa amb socis estratègics de tot el món que ajuden a donar visibilitat, com el MIT (City Science - Media Lab del Massachusetts Institute of Technology), la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) o l'Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d'Innovació (IASP).

Com valoreu els dos anys de col·laboració d'Andorra Living Lab amb ENoLL?
Des que Andorra Living Lab va ser certificat com a membre de la xarxa ENoLL, fa dos anys, el flux de comunicació amb altres organitzacions ha augmentat, i s’han rebut una vintena de sol·licituds de projectes dels quals s’han promogut una desena. ENoLL és una xarxa amb una gran presència global i molt activa, que treballa de manera focalitzada en diferents taskforces i grups de treball multidisciplinaris, com ara les noves megatendències tecnològiques o aspectes més socials i regulars entre d'altres. Això ens ha ajudat a potenciar sinergies i posicionar-nos entre l’ecosistema de líving labs.

Quines oportunitats ha representat formar part d'aquesta xarxa per a Andorra?
Ha estat un encert formar part de la xarxa. Fa uns anys que es parla d'Andorra com a espai de cocreació, exploració, testeig i experimentació, però formar part de la xarxa ens ha permès fer un pas endavant i posicionar-nos com a referent nacional i internacional.