Inici de la 17ª temporada de seguiment de papallones diürnes d’Andorra (BMSAnd)

Inici de la 17ª temporada de seguiment de papallones diürnes d’Andorra (BMSAnd)

Com cada 1 de març s’inicia una nova temporada del seguiment de papallones diürnes d’Andorra, l’anomenat projecte BMSAnd (Andorran Butterfly Monitoring Scheme). La xarxa de seguiment, coordinada des d'Andorra Recerca + Innovació, rep la col·laboració de diversos voluntaris i la participació de tots els espais naturals protegits del país.

El seu principal objectiu és recollir dades de papallones diürnes dels diferents hàbitats andorrans. El projecte segueix una metodologia molt específica, original del Regne Unit, que avui en dia està estesa per diferents països europeus. Aquesta consisteix en recórrer un itinerari fixe un cop per setmana des del mes de març fins a finals del mes de setembre, anotant totes les papallones diürnes que es vagin identificant.

L’interès per estudiar aquests insectes està en el seu caràcter bioindicador, això vol dir que són molt susceptibles als canvis ambientals, com els canvis en els usos del sòl o el canvi climàtic.

Aquest any es consoliden els 10 itineraris que ja estaven actius l’any passat. A continuació es mostra el mapa amb la situació dels itineraris repartits per la geografia andorrana.

  • - Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.
  • - Vall del Riu
  • - Parc Natural de la Vall de Sorteny
  • - Vall del Madriu
  • - Fontaneda
  • - Pessons
  • - Enclar.
  • - Bordes d’Envalira
  • - Rec del Solà
  • - El Serrat

Mapa de situació dels itineraris del BMSAnd l’any 2023
 

Segons un anàlisi recent sobre 71 espècies realitzat des del Catalan Butterfly Monitoring Scheme que engloba Catalunya i Andorra, s’ha observat que tot i que durant l’any 2022, en termes generals es va notar una certa recuperació respecte l’any 2021, cal matisar una clara diferència entre la regió mediterrània i la regió alpina. Així doncs, a la zona mediterrània més àrida un 71% de les espècies analitzades en aquesta regió han davallat i un 29% han augmentat. En canvi, a la zona catalogada com a alpina, on s’hi engloba la majoria dels itineraris andorrans, s’ha obtingut que un 32% de les espècies analitzades han disminuït i un 68% han augmentat. No obstant això, si fem un zoom en els itineraris pròpiament andorrans, observem que el nombre d’individus capturats en els dos itineraris més meridionals del país, el de Fontaneda i el d’Enclar, s’obté que l’any 2022 van enregistrar una considerable caiguda en les captures amb un 49% i un 12% menys respecte l’any 2021. En canvi, en tots els altres itineraris de més altitud es va augmentar tant el nombre d’individus capturats com el nombre d’espècies identificades.

Esperem que aquest 2023 sigui una bona temporada malgrat les càlides temperatures de principi d’hivern i una sequera persistent des de 2022.