Augment “considerable” de captures de la papallona del boix, però sense cap afectació

Augment “considerable” de captures de la papallona del boix, però sense cap afectació

És el cinquè any que es monitoritza l’arribada d’aquesta espècie invasora al país

 

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) s’ha detectat més que mai als dos indrets del seguiment que es fan a Andorra: Fontaneda i Enclar, segons dades recollides per Andorra Recerca i Innovació. Tot i així, els boixos del Principat no estan afectats per la defoliació que provoquen les erugues d’aquesta papallona invasora que se n’alimenta. “Enguany hem tingut un augment considerable de les captures, sobretot al sector de Fontaneda, però tot i així no hi ha afectació dels boixos i aquest fenomen no té cap incidència per la població”, ha explicat la investigadora de l’eix muntanya d’AR+I, Clara Pladevall.

Després de dos anys de seguiment bàsic (2019 i 2020), des del 2021 es monitoritza la invasió d’aquest invertebrat a Andorra. L’objectiu del seguiment és entendre com és la seva arribada a Andorra, mitjançant la col·locació de trampes amb feromones específiques i analitzar la seva fenologia per orientar tractaments apropiats, si es requereix. “Cal recordar que les invasions biològiques són avui en dia una amenaça molt important per la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes a totes les escales de gestió” (Europea, nacional, local), argumenta Pladevall.

La papallona del boix és d’origen asiàtic i va arribar al continent europeu al 2007 a Suïssa, des d’on ha anat escampant-se pels països de l’entorn.

Els resultats de la temporada 2023 mostren que la papallona es detecta des del mes de juny i el moment quan és més abundant és entre setembre i octubre. Això indicaria que arriba a fer entre dues i tres generacions anuals, molt condicionada a la meteorologia de la temporada. S’esperava un any amb més captures, que segurament s’han frenat per les altes temperatures i la sequera de la primavera.

“Veient les dades andorranes actuals i comparant amb el que ha passat a territoris propers, des d’Andorra Recerca i Innovació creiem que Cydalima perspectalis no arribarà a tenir una afectació extrema a Andorra (amb la defoliació i mort dels boixos) però sí que es preveu un augment de la incidència als propers anys, segurament però, sense ser gaire percebuda encara per la població general. No s’espera que pugui tenir una afectació gaire alta a les valls per sobre els 1200m, però s’haurà d’anar analitzant”, conclou Pladevall.

El seguiment s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, el Comú de Sant Julià de Lòria i el Govern d’Andorra.