Conclou una 16ª temporada “atípica” de l’estudi de seguiment de papallones diürnes d’Andorra

Conclou una 16ª temporada “atípica” de l’estudi de seguiment de papallones diürnes d’Andorra

Els investigadors de l’Eix Muntanya d’Andorra Recerca Innovació han donat, aquest dilluns, per acabada la 16ª temporada de l’estudi de papallones diürnes d’Andorra. Han estat 30 setmanes seguides en les quals, un cop per setmana, cadascun dels col·laboradors que formen part del projecte han recorregut l’itinerari fixat en diferents indrets del país amb la finalitat d’identificar el màxim nombre de papallones diürnes.

Els investigadors consideren que la d’aquest estiu ha estat una temporada “força atípica, doncs hi ha una sensació més o menys generalitzada que enguany haurà disminuït el comptatge tant en abundància com en riquesa, és a dir, amb el nombre total de papallones comptabilitzades i amb el nombre d’espècies identificades”. D’altra banda el comportament no ha sigut el mateix a l’alta muntanya que a les zones més baixes. Però de moment, puntualitzen, “tot això només són sensacions, caldrà esperar a fer l’avaluació de les dades per mostrar les conclusions finals de la temporada i veure com segueix la tendència global”. El fet de compartir la xarxa amb Catalunya, sota la coordinació general del Museu de Ciències naturals de Granollers, farà que aquesta visió i incidència a diferents altituds pugui ser ben analitzada.

Segons fonts d’AR+I, cal destacar que, meteorològicament parlant, aquest estiu s’ha patit des del mes de maig diverses onades de calor, algunes d’elles de les més intenses enregistrades fins el moment. Els mesos centrals de l’estiu s’han caracteritzat per un juliol molt calorós i sec i en canvi un mes d’agost també molt calorós però al mateix temps plujós. Caldrà veure, doncs, com tots aquests condicionants han afectat les diferents poblacions de papallones.

En aquest aspecte, recentment, l’àrea de recerca de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers i en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya han publicat un article científic que posa en relleu les diferències poblacionals de papallones al llarg de la temporada amb les anomalies climàtiques d’aquell mateix any.

En l’article s’hi poden trobar resultats molt rellevants però, com a principal conclusió, es pot deduir que hi ha una clara dependència en els règims de precipitació i de temperatura anuals amb les dinàmiques poblacionals de les diferents espècies de papallones. Per si hi esteu interessats, podeu accedir a la notícia i a l’article científic des d'aquest enllaç.

Finalment des de l’Andorra Recerca + Innovació volem agrair a tots els col·laboradors del BMSAnd i als guies dels diferents Espais Naturals Protegits del país, tot l’esforç i la dedicació que han prestat al llarg de la temporada.